keskiviikko 18. elokuuta 2010

Tarvittava pääoma taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi

Koska tavoitteenani on, kuten monilla blogaajakollegoillani, taloudellinen riippumattomuus, lienee järkevää laskea kuinka suuren pääoman siihen tarvitsisin. Taloudellinen riippumattomuus ei kuitenkaan tarkoita minulle kituuttamista mahdollisimman pienellä summalla, joten laskenkin tarvittavan pääoman niin, että pystyn elämään sillä mukavasti. Arvioin, että itselleni 1 500 euron nettotulot kuukaudessa riittää.

Tällöin sijoitusteni pitää siis tuottaa minulle nettona 12 * 1 500 = 18 000 euroa vuodessa, mikä pääomaveron ollessa 28 % tarkoittaa bruttona 25 000 euron vuosituottoa. Koska haluan pystyä elämään pääomani avulla lopun elämääni samalla tulotasolla, voin kuluttaa siitä ainoastaan inflaation ylittävän tuoton. Kuluttamalla enemmän elintasoni laskisi vuosi vuodelta, ja pääoma saattaisi loppua kesken. Jos esimerkiksi oletetaan vuosi-inflaatioksi 3 % ja sijoitusten vuosituotoksi 8 %, tarvitsen taloudelliseen riippumattomuuteen tällä hetkellä tasan 500 000 euroa. Ei kuitenkaan riitä, että pystyn säästämään tämän summan esimerkiksi 25 vuodessa, koska vaikka saisinkin silloin käteen 18 000 euroa vuodessa, ei se enää ostovoimaltaan vastaa 18 000 euroa vuodessa juuri nyt. Täten myös vaadittava pääoma nousee vuosittain inflaation verran. Alla olevassa taulukossa näkyy tarvittava rahamäärä eri inflaatio- ja tuottoprosenteilla:




Huomataan, että 25 vuoden päästä tarvitsisin 3 % inflaatiolla ja 8 % tuotolla yli miljoonan euron pääoman. Tämän saavuttaminen sijoittamalla vaatisi, että sijoittaisin reilut 1 100 euroa joka kuukausi, ja nostaisin sijoitukseni määrää vuosittain inflaation verran. Tällaisia summa en todennäköisesti pysty sijoittamaan palkkatyötä tekemällä, joten vaihtoehdoiksi jää tulojen lisääminen muilla tavoilla tai kuukausittaisesta nettotulosta tinkiminen.

Vaikka taloudellinen riippumattomuus vaikuttaakin tämän laskelman perusteella vaikelta saavuttaa, en kuitenkaan aio heittää kirvestä kaivoon. Tässä laskelmassa ei esimerkiksi ole laskettu ollenkaan eläkkeen varaan, joten käytännössä taloudellinen riippumattomuus on todennäköisesti saavutettavissa huomattavasti pienemmällä summalla. Lisäksi sijoittaminen mahdollistaa myös lopputilin ottamisen epämieluistasta työstä, ilman että toimeentuloaan tarvitsee miettiä heti. Vaikka en lopullista taloudellista riippumattomuutta saavuttaisikaan, lisää sijoitettu pääoma kuitenkin elämän joustavuutta huomattavasti.

Lopuksi vielä muutama linkki vastaaviin kirjoituksiin muissa blogeissa:

Taloudellinen riippumattomuus - paljonko tarvitaan?

Paljonko on riittävästi?
Kuinka suuri sijoitusomaisuus tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen?

4 kommenttia:

  1. Hyviä laskelmia! Ja mielenkiintoinen blogi... Itse uskon, että palkkatyötä tekemällä voi saavuttaa miljoonan sijoitusomaisuuden. Tämä riippuu tietysti sijoitussummasta ja monesta muusta asiasta.

    Toisaalta mitään täyttä taloudellista riippumattomuutta ei välttämättä tarvita suhteellisen huolettomaan elämään. Monesta itselle mieluisasta asiasta kun saa myös tuottoa. Esimerkiksi mielenkiintoinen osa-aikatyö tuo sisältöä elämään verrattuna pelkkään sijoitusomaisuuden laskeskeluun :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, ja kiva että pidät blogista.

    Kyllä minäkin uskon, että voin onnistua kasaamaan sen miljoonan 25 vuoden aikana, jos vain pystyn lisäämään tulojani tarpeeksi. Vaikka en pystyiskään, voin kuten ehdotit vaikka tehdä jotain osa-aikatyötä. Tuskinpa tulen työnteon lopettaamaan täysin vaikka sijoituspääoma sen mahdollistaisikin. En minä pidä täysin toimettomana olemisesta.

    VastaaPoista
  3. Laskelmasi ovat inhorealistisia ja hyvä niin. Itsekin kannatan mahdollisimman realistista otetta. Kuitenkin tuossa 3 % inflaatiolaskelmassa voisi olla myös realistista olettaa, että inflaatio on ikäänkuin leivottu osakkeenhintaan sisään. Onhan kuitenkin niin, että osakkeilla voi parhaiten vastustaa inflaatiota historian valossa. Tällä haluan tuota hivenen optimismia laskelmiin :)

    VastaaPoista
  4. Paul, kiitos kommentista! Laskelmani ovat toki vain yksi esimerkki, ja esimerkiksi tulevasta inflaatiosta voi olla montaa mieltä. Mielummin teen kuitenkin liian pessimistisen kuin liian optimistisen arvion, ja mielestäni on hyvin optimistista olettaa, että saisi osakkeista jatkossa 8 % inflaatiokorjatun tuoton. Tämä ei toki tarkoita, etteikö osakkeet tarjoaisi hyvää suojaa inflaatiolta.

    Itse en koe masentuvani laskelmistani, vaan näen asian haasteena. Ei kai taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen kuulukkaan olla kovin helppoa?

    Jos laskelmat haluaa tehdä eri inflaatio- tai tuotto-odotuksilla, voi aina käyttää sivuston taloudellinen riippumattomuus-laskuria.

    VastaaPoista