keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Maksa itsellesi ensin

Säästäminen saattaa monen mielestä tuntua lähes mahdottomalta. Palkka tulee joka kuukausi tilille, ja siitä maksetaan heti vuokra ja laskut. Tämän jälkeen palkka kuluu kuukauden mittaan ruokaan, vaatteisiin, hygieniatuotteisiin ja viihteeseen. Kuun lopussa tili on taas tyhjillään, ja kaikki alkaa alusta. Miten on mahdollista laittaa rahaa säästöön kun palkasta ei jää mitään jäljelle?

Usempien ihmisten kohdalla ongelmana ei ole pienet tulot, vaan väärä lähestymistapa. Normaali lähestymistapa on seuraava: ensin maksetaan laskut, sitten käytetään rahaa viihteeseen, ja loput säästetään. Yllättäen rahaa ei juurikaan jää säästöön. Tehokkaampi lähestymistapa onkin ensin laskut, sitten säästäminen ja viihde. Tällöin rahaa jää todennäköisesti yli, ja ne voi laittaa säästöön. On kuitenkin olemassa kolmas tapa: Maksa itsellesi ensin. Tällöin järjestys on säästäminen, laskut, viihde! Ei, tämä ei tarkoita että vuokra ja laskut kannattaa jättää maksamatta. Ideana on suunnitella rahankäyttöä säästämisen ehdoilla, ei vuokran ja laskujen ehdoilla.

Vaurastuminen ei ole mahdotonta, jos asiaa lähestyy oikealta kantilta. Pakolliset menot eivät välttämättä ole niin pakollisia kuin voisi uskoa. Tietenkin ihmisen pitää jossain asua ja ruokaakin syödä, mutta aina voi valita halvemman asunnon ja säästää ruokakuluista. Maksamalla itselleen ensin voi sitten suhteuttaa muut menonsa jäljelle jäävän rahaan, ei koko nettopalkkaansa. Summan ei välttämättä tarvitse olla suuri, eikä sen kannatakkaan alussa olla. Ellei aikaisemmin ole säästänyt palkastaan euroakaan, on turha toivoa että pystyisi kertaheitolla säästämään 30% nettotuloistaan. Tämä saattaa onnistua kuukauden tai kaksi, mutta melko varmasti lopulta palaa aikaisempiin tapoihinsa, nollasäästämiseen. On parempi aloittaa pienellä summalla, esimerkiksi vain muutaman kympin säästöstä. Melko varmasti elämä jatkuu kuten aiemminkin, eikä "kadonneita" rahoja edes huomaa. Tällöin voi seuraavaksi säästää hieman suuremman summan, ja hitaasti mutta varmasti säästöön jää entistä suurempi osa tuloista.

Säästämisen aloittamiseen ei välttämättä tarvitse edes vähentää käytössä olevaa rahaansa. Jos olet esimerkiksi saamassa palkankorotuksen, siirrä se kokonaisuudessaan (tai edes osa siitä) suoraan säästöön. Käytössäsi on yhtä paljon rahaa kuin ennenkin, mutta olet samalla aloittanut säästämisen. Haastankin nyt blogin lukijat siirtämään seuraavan palkankorotuksensa suoraan säästöön eikä kulutukseen!

Säästämisen ei tarvitse olla vaikeata. Nettipankin avulla voi palkastaan siirtää automaattisesti osan säästötilille tai sijoituksiin, ja kohta tätä rahaa ei kaipaakaan, sillä summa ei koskaan käytössäsi ollutkaan. Riittää muistaa oikea järjestys: ensin säästäminen, sitten muut kulut.

3 kommenttia:

  1. Löytyipäs itseni kaltainen kirjoittaja! Sijoitusmaailmassa olen itsekin aivan alkumetreillä, ja olen siirtämässä piakkoin Hypon talletustilillä makaavia säästöjäni luultavasti hyvin samanlaisella allokaatiolla Seligsonin rahastoihin, puskurirahasto kuten sinullakin Rahamarkkina AAA:han. Tarkoituksena on sijoittaa salkkuun jatkuvasti minimissään 10% opintotuestakin, vaikka elämä pääkaupunkiseudulla voi käydä kalliiksi. Lähipäivinä olisi tarkoitus keskustella Seligsonin asiamiesten kanssa sopivasta allokoinnista ja sijoitusten aikajänteestä. Onko Seligsoniin helppo siirtää varoja ja seurata salkun kehitystä?

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoine näkökanta. Itselleni olen käyttänyt laskut, säästäminen, viihde tyyliä. Varmaan johtuu siitä että pelkään sitä että jäisi jotain laskuja unohdoksiin eikä muista maksaa ennen muistutusta 5€. Seligsonista ja muista passiivisista rahastoista pitää sanoa että siinähän helppous on se ettei varoja tarvi seurata koko ajan eikä saakkaan :D. Tämähän on passiivisen sijoittamisen ydinidea.Suosittelen lukemaan kirjan Paras Sijoitus joka kertoo passiivisen sijoittamisen eduista.

    VastaaPoista
  3. Seligsonin rahastoihin on helppo siirtää varoja normaalein tilisiirroin, ja salkun kehitystä voi seurata kätevästi netissä Oma salkku-palvelusta. Nykyään lunastuksetkin voi tehdä suoraan nettipalvelun kautta, en itse tosin ole niitä koskaan tehnyt.

    VastaaPoista