perjantai 9. heinäkuuta 2010

Sijoitushistoriani

Ensimmäisen opiskeluvuoteni jälkeen sain hyvän kesätyöpaikan josta rahaa jäi mukavasti säästöönkin. En kuitenkaan oikein tiennyt mihin sijoittaisin rahani, joten ne jäivät pitkäksi aikaa makaamaan säästötililleni, mitättömällä korolla luonnollisesti. Luonteeltani olen riskejä karttava, joten osakesijoittaminen tuntui minusta liian vaikealta ja pelottavalta. Ajattelin myös että rahat on hyvä pitää tilillä pahan päivän varalta, jos niitä vaikka sattuisi yllättäen tarvitsemaan.

Pystyin jatkamaan kesätyöpaikassani osa-aikaisena myös lukukausien aikana, joten tuloni ylittivät selvästi menoni. Lopulta tajusin että rahojen makuuttaminen matalakorkoisella pankkitilillä ei ole kannattavaa. Osake- ja rahastosijoittamisesta en edelleenkään tajunnut juuri mitään, joten valitsin sijoituskohteeksi määräaikaistalletukset. Niitä käytin puolentoista vuoden ajan, kuuden kuukauden jaksoissa.

Syksyllä 2008 olin jo saanut rahaa mukavasti säästöön, ja uutisissa oli lähes joka päivä juttuja Yhdysvaltain talousvaikeuksista. Osakekurssit tuntuivat menevän lähes kohtisuoraan alaspäin, mikä herätti kiinnostukseni sijoittamiseen. Ahmin netistä tietoa pörssimarkkinoista, ja mietin jo miten odotan vielä hetken aikaa laskun jatkumista ja sijoitan sitten rahani osakkeisiin. Syvennyttyäni asiaan hieman enemmän tajusin kuitenkin että markkinoiden ajoittaminen ei tule minulta koskaan onnistumaan, ja minulla ei ollut mitään hajua mihin yrityksiin sijoittaisin. Siirsin katseeni rahastosijoittamiseen, ja avasin samalla itselleni arvo-osuustilin.

Samalla kun hain tietoa osakerahastoista, huomasin että voisin sijoittaa osan rahoistani lyhyen koron rahastoon määräaikaistalletusten sijasta. Tällöin varani on lunastettavissa milloin tahansa, ja pääoma on lähes yhtä turvattu kuin määräaikaistalletuksissakin, kunhan vain valitsisin oikean rahaston. Siirsin suuren osan käteissäästöistäni rahamarkkinarahastoon ja päätin tämän olevan minun ns. hätärahastoni. Samalla aikaa tein myös ensimmäisen rahasto-ostokseni; päätin sijoittaa OMXH25-indeksiosuusrahastoon. Rupesin myös tekemään pieniä kuukausittaisia sijoituksia Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin osakerahastoihin.

Työpaikka oli tässä välissä jo ehtinyt vaihtua, mutta tuloja oli kuitenkin sen verran että pystyin lähes kuukausittain laittamaan rahaa säästöön aina kevääseen 2010 asti. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään sen suurempaa sijoitussuunnitelmaa; jos rahaa jonain kuukautena oli enemmän, sijoitin enemmän. Jonain kuukausina en taas sijoittanut ollenkaan. Päätin myös luopua OMXH25-indeksiosuuksistani ja sijoittaa nekin rahat ”normaaleihin” rahastoihin.

Kuluvana keväänä en moneen kuukauteen säästänyt rahaa ollenkaan. Yllättäviä menoja tuntui tulevan joka kuukausi, ja asiaa kummemmin ajattelematta käytin kaikki tuloni kun ne sain. En kuitenkaan onneksi ruvennut säästöjäni käyttämään. Saatuani hyvän kesätyön rupesin taas miettimään sijoittamista tarkemmin, ja tajusin että olisin hyvin voinut myös keväällä sijoittaa rahojani niiden tuhlaamisen sijasta. Päätin ruveta hallitsemaan talouttani tarkemmin ja tein ensimmäisen oikean sijoitussuunnitelman. Laitan aina heti palkan saatuani osan rahoista sivuun, ja sijoitan ne osakerahastoihin (maksan siis itselleni ensin). Kesällä tulen tekemään isompia sijoituksia, ja työtilanteestani riippuen pystyn toivon mukaan jatkamaan säästämistä myös syksyllä.

Onnekseni olen osittain vahingossa ajautunut hyvälle sijoittamispolulle: olen sijoittanut ainoastaan passiivisiin rahastoihin, ja olen tähän asti pystynyt olemaan seuraamatta sijoituksiani päivittäin, joten osakekurssien heilumiset eivät päivittäiseen elämääni vaikuta vaikka riskejä karttava olenkin. Nyt kun olen tarkemmin perehtynyt säästämiseen ja sijoittamiseen olen vakuuttunut että tulen myös tällä polulla pysymään.

Tulen seuraavissa kirjoituksissani esittelemään tarkemmin säästämis- ja sijoitussuunnitelmaani ja salkkuni sisältöä, sekä syventymään yleisemmin sijoitusfilosofiaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti