perjantai 3. syyskuuta 2010

Kirja-arvostelu: Sway - The Irresistible Pull of Irrational Behaviour

Sway - The Irresistible Pull of Irrational Behaviour on Ori ja Rom Brafmanin kirjoittama ihmisten irrationaalisuutta käsittelevä kirja. Kirjoittajat käyvät kirjassa läpi eri syitä siihen, miksi ihmiset tekevät tietyissä tilanteissa täysin järjettömiä päätöksiä. Kaikissa kappaleissa on todellisia esimerkkejä tilanteista, jotka demonstroivat miten nämä psykologiset voimat vaikuttavat päätöksentekoon.

Kirjan ensimmäinen luku käsittelee syitä vuoden 1977 Teneriffan 583 kuolonuhria vaatineeseen lento-onnettomuuteen. Tappion pelko ohjaa meitä tekemään järjettömiä päätöksiä, eikä tämä tunne koske ainoastaan lentäjiä. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt käyttävät ihmisten tappion pelkoa hyväkseen myydessään turhia vakuutuksia. Kirjassa nostetaan esille myös esimerkiksi se, miksi Piltdown Maniin uskottiin todella kauan, ja miksi usein jätämme huomioimatta tärkeitä todisteita. Myös työhaastattelut saavat kuulla kunniansa.

Kirjan mielenkiintoisin osuus on mielestäni ryhmädynamiikkaa käsittelevät kappaleet. Viidennessä kappaleessa nostetaan esille Israelin armeijan harjoitusleiriin liittyneet mielenkiintoiset tulokset. Ennen harjoitusohjelman alkua, kerrottiin leirin johtajille osallistujien johtajantaidoista, joita oli tutkittu psykologisin testein. Näitä psykologisia testejä ei kuitenkaan oltu tehty, vaan kaikille leiriin osallistuneille oli sattumanvaraisesti annettu hyvän tai huonon johtajan leima. Osallistujat eivät tästä leimasta tienneet, vaan ainoastaan johtajat. Leirin lopussa ne, joilla oli hyvän johtajan leima, pärjäsivät lopputestissä paljon paremmin kuin ne, joilla ei tätä leimaa ollut. Leiriin osallistuneiden suoritukset riippuivat siis suurelta osin siitä, miten johtajat uskoivat heidän suoriutuvan.

Kirjassa nostetaan myös esille esimerkiksi se, että joskus ihmiset eivät suostu rahasta tekemään jotain, jonka he suostuisivat tekemään ilmaiseksi! Heti kun johonkin asiaan liitetään raha, muuttuu ihmisten käyttäytyminen kummallisella tavalla. Täten ei välttämättä ole hyvä idea liittää esimerkiksi rahabonuksia työtehtävien suorittamiseen.

Miten tämä kaikki sitten liittyy sijoittamiseen? Tappion pelko estää monia tekemästä järkeviä sijoituspäätöksiä: ellei pääoman laskua saa tapahtua, ei esimerkiksi osakkeisiin pysty sijoittamaan ollenkaan. Lisäksi ihmiset usein jäävät kiinni johonkin sijoitukseen. Ennen niin hyvin tuottanutta osaketta ei haluta myydä, vaikka kaikki merkit viittaavat siihen, että myynti on järkevää. Ihminen ei tule koskaan olemaan täysin objektiivinen ja rationaalinen, mutta jo se, että tietää, miten psykologia vaikuttaa päätoksentekoon, auttaa meitä tekemään järkevämpiä päätöksiä. Tämä pätee sekä sijoituksiin että muuhunkin elämään.

Sway on noin kaksisataasivuinen, ja mielestäni hyvin helppolukuinen. Jos olet vähääkään kiinnostunut psykologiasta ja luet englantia, en voi muuta kuin suositella tätä kirjaa. Kirjan voi lainata esimerkiksi Helsingin Kaupunginkirjastosta, ja sen voi ostaa mm. Amazonista.

Oletko lukenut kirjan? Piditkö siitä? Voitko suositella muita aiheeseen liittyviä kirjoja? Kirjoita kommentti ja kerro!

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Luin juuri Talebin Mustan joutsenen ja Satunnaisuuden hämäämän. Hyviä muistuttajia sille, että omaa järkeä kannattaa käyttää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjavinkeistä, pitää laittaa nuokin lukulistalle!

    VastaaPoista