torstai 29. heinäkuuta 2010

Hätärahasto? Ei välttämättä!

Lähes kaikissa säästämisistä ja henkilökohtaista taloutta käsittelevissä kirjoissa ja artikkeleissa suositellaan vahvasti henkilökohtaisen hätärahaston luomista. Mikä sitten on hätärahasto ja mihin sitä käytetään? Saituri tiivistää asian hyvin sivuillaan: Hätärahastoa käytetään ainoastaan oikeassa hädässä, esimerkiksi kun vuokra on jäämässä maksamatta tai ei ole rahaa ruokaan. Siitä ei oteta rahoja ostamaan uutta pelikonsolia tai rahoiteta laivaristeilyä.

Minkä kokoinen hätärahaston sitten pitää olla? Asia riippuu toki täysin omista tuloistasi ja menoistasi, mutta yleisesti pidetään hyvänä pitää 3-6 kuukauden menoja säästössä. Tällöin rahaa riittää vuokraan vaikka joutuisikin hetken aikaa työttömäksi, ja auton mennessä rikki ei tarvitse turvautua luottokorttiin. Jos työtilanteesi on epävakaa, saattaa olla kannattavaa pitää jopa vuoden menoja vastaava summa hätärahastossa.

Valtaosalle ihmisistä hätärahasto on erittäin tärkeä, ja monet suosittelevatkin että rahaston luo välittömästi muiden menojen kustannuksella. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole oikea ratkaisu kaikille. Liz Pulliam Westonilla on blogissaan kirjoitus 0$ emergency fund, ja hän poimii siinä esille muutaman argumentin miksi hätärahastoa ei välttämättä kannata luoda:

- Hätärahaston luominen saattaa viedä todella kauan
- Rahaston pitämisellä voi olla huomattavia vaihtoehtoiskustannuksia
- Rahaa ei välttämättä kannata pitää toimettomana pankkitilillä


Tietenkin kaikille tulee joskus yllättäviä menoja ja työttömyysjaksoja, mutta hätärahastoa ei välttämättä tähän tarvitse kunhan on jokin rahanlähde jota voi käyttää! Yllättäviin menoihin voi hyvinkin riittää hyvin laadittu budjetti sekä luottokortti. Luottokortin avulla voit maksaa yllättävät menot heti, ja jos jo nyt laitat säästöön rahaa joka kuukausi, saatat pystyä maksamaan niillä rahoilla laskun ensi kuussa ilman että luotolle kasvaa korkoa. Vaikka kaikkea et pystyisikään maksamaan kerralla, korkoa ei ehdi kovin paljoa kasvaa jos kuukausittainen säästösummasi on korkea. Joudut toki kuitenkin jonkun verran maksamaan luotosta, joten säästäisit rahaa jos sinulla olisi hätärahasto. Vai säästäisitkö?

Et välttämättä! Vaikka joskus joutuisitkin käyttämään kulutusluottoa yllättävien menojen hoitamiseksi, saattavat menetetyt tuotot toimettomina makaavien rahojen takia olla pitkällä tähtäimellä huomattavasti korkeammat! Kuten hyvin tiedetään, mitä aikaisemmin siirrät rahasi sijoituksiin, sitä enemmän saat tuottoa. Esimerkiksi 3000 euron hätärahasto ehtisi osakerahastoon sijoitettuna kasvaa kymmenessä vuodessa lähes 6500 euroksi kahdeksan prosentin vuosituotolla, kun taas pitämällä rahoja lyhyen koron rahastossa 3 % korolla ne kasvavat vain reiluun 4000 euroon, olettaen että rahoja ei koskaan tarvitse käyttää.

Tämä ei tietenkään poista hätärahaston tarpeellisuutta työttömyysjaksojen aikana, mutta esimerkiksi minun kohdallani asia ei ole kovin ajankohtainen. Opiskelen todennäköisesti vielä pari vuotta, ja opintotukikuukauteni eivät ole loppumassa kesken. Tulojen totaalista menettämistä minun ei siten tarvitse pelätä. Itselläni on juuri nyt melko suuri hätärahasto, mutta aion todennäköisesti sitä jatkossa pienentää yllä mainituista syistä. Todellisessa hätätapauksessa voin jopa realisoida osan pitkän koron sijoituksistani, jos esimerkiksi en löydä kesätöitä enkä pysty opiskelemaan kesällä.

Kuten jo aiemmin totesin, valtaosalle ihmisistä kunnollinen hätärahasto on ehdottoman tärkeä. Jos tavoitteenasi on varallisuutesi kasvattaminen sijoituksilla, saattaa elämäntilanteesi salliessa kuitenkin olla parempi pitää vain pientä hätärahastoa ja sijoittaa ylimääräiset rahat. Kunhan sinulla on jokin lähde mistä hätätapauksissa saat rahaa nopeasti, saatat jopa selvitä ilman hätärahastoa.

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus! Minä olen ollut säästäjä nyt reilu neljä vuotta. Aluksi kaikki säästöt meni hajaututetusti eri rahastoihin, mutta nyttemmin olen siirtynyt suoriin osakkeisiin ja indekseihin. Koko aikana minulla ei ole ollut käteis varoja kuin reilu tuhat euroa, sen verran että suoravelotukset ja asuntolaina ei heitä tiliä heti miinukselle. Muuten on kaikki rahat ollut aina sijoitettuna. Kaksi kertaa olen joutunut viimeisen neljän vuoden aikana ottamaan rahaa sijoituksista. Molemmilla kerroilla olen tarvinnut kipeästi pari tonnia ylimääräistä ja sen olen voinut nostaa helposti sijoituksista. No problem! Itse ihmettelen myös suuresti tuota, että pitäisi seisottaa useita tonneja tuottamatonta rahaa. MIKSI?

    VastaaPoista
  2. MIKSI?

    Hätärahastoa kartutan seuraavista syistä:
    -en saa tulonsiirtoja enkä sellaista edes ottaisi.
    -4 hengen perhe tuottaa yllättäviä kuluja.
    -terveyskulut, joita ei saa katettua edes vakuutuksilla.
    -en ole aikeissa realisoida sijoituksia koska siitä seuraa 1)ylimääräisiä veroseuraamuksia, 2)osinkotulojen menetyksiä ja 3) turhia kaupankäyntikuluja. Pitkällä aikavälillä nuo kaikki syövät tuottoja.
    (-ei vielä niin ajankohtainen asia, mutta tulevaisuudessa. Maailmalla ei ole sosiaalivaltiota auttamassa jos/kun sairastuu, tapahtuu tapaturmia jne. joita vakuutukset eivät kata)

    Hätärahaston lisäksi pidän myös pientä ruoka- ja lääkevarastoa, jossa on vähintään viikoksi syötävää ja juotavaa neljälle hengelle.

    Lisäksi pidän myös pientä käteisvarantoa eri maiden valuutoissa. Tämä on myös kätevä käteiskassa koska rahat ovat sen maan valuutoissa, joissa matkustan.

    Hätärahaston tarpeeseen tietenkin vaikuttaa erittäin paljon elämäntilanne ja tuleaisuuden suunnitelmat. Toisille hätärahasto välttämätön, toisille täysin tarpeeton. Jokaisen kannattaa luonnollisesti punnita rahaston mielekkyys omien eikä muiden sijoituskirjoittajien preferenssien mukaisesti

    VastaaPoista