sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Salkkukatsaus - kesäkuu 2016

Blogin hyvin pitkän päivitystauon takia edellisestä salkkukatsauksestakin on kulunut lähes kuusi vuotta; viimeisin salkkukatsaus on elokuulta 2010. Pääosin salkun rakenne on pysynyt samana vuosien mittaan. Ainoa suurempi muutos on sijoitusten osittainen siirtyminen Nordnetin puolelle ETF-kuukausisäästämisen kautta. En enää sijoita Seligsonin Kehittyvien markkinoiden (kulut 0,8%) tai Pohjois-Amerikan (kulut 0,44%) rahastoon, koska ETF-kuukausisäästämisen avulla näille löytyy halvemmat vaihtoehdot, nimittäin iShares Core MSCI Emerging Markets (kulut 0,25%) ja iShares Core S&P 500 (kulut 0,07%). Molemmat ETF:t sijoittavat osingot uudelleen, eli verotuksellista haittaa näiden omistamisesta ei ole verrattuna Seligsonin vastaaviin rahastoihin. Toki nämä iSharesin ETF:t eivät suoraan vastaa Seligsonin samalle maantieteelliselle alueelle sijoittavia rahastoja, mutta en näe rahastojen eroja niin suurina että Seligsonin rahastoihin kannattaisi tässä tapauksessa sijoittaa, kun kulut ovat huomattavasti korkeammat.

Salkun koko on tällä hetkellä 57 042,84 , joista osakkeissa on 85 % ja koroissa 15 %. Tarkempi erittely sijoituksista näkyy alla olevasta kuvasta.


Koska pitkät korot ovat erittäin matalat, jopa negatiiviset, niin en tällä hetkellä sijoita enää ollenkaan Seligsonin pitkän koron rahastoihin (Euro-obligaatio ja Euro Corporate Bond). Sen sijaan olen tästä kuusta lähtien laittanut aiemmin näihin rahastoihin menneet rahat Norwegian Bankin säästötilille, jolta saa tällä hetkellä 1,75 prosentin vuosikoron. Mitenkään optimaalinen ratkaisu tämä ei ole, mutta toistaiseksi en parempaa ratkaisua ole korkojen osalta löytänyt.

Kuukausisijoitukseni on viimeisen reilun vuoden ajan ollut noin 1500 euroa, mikä on huomattavasti korkeampi kuin mihin vuosia sitten ajattelin pystyväni. Verrattain suuri kuukausittainen sijoitus on seurausta melko hyväpalkkaisesta työstä sekä matalasta kulutuksesta. Tarkoitus on kuitenkin vielä tänä vuonna nostaa kuukausisijoitusta, ensiksi kuluja karsimalla. Nykytasokin on toki hyvä, mutta tämän hetkiset tavoitteeni (joihin palaan myöhemmässä kirjoituksessa, ja joita sivusin jo paluukirjoituksen lopussa) vaativat tätä korkeamman kuukausisijoituksen.

2 kommenttia:

 1. Moi,
  Minkä takia sinulla on sijoitusvaihtoehtona ishares pelkästään Amerikkaan sijoittava etf? Vaihtoehtona olisi kuitenkin 0,20 kuluilla Eunl jossa on kaikki muut paitsi kehittyvät joihin sinulla on emerging? Ja painotuksena USA 59%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jarno,

   Hyvä kysymys! iShares Core MSCI World UCITS ETF:ssä (EUNL) on hieman korkeammat kulut kuin S&P 500-rahastossa, mutta toisaalta Seligsonin Eurooppa-rahastossa on näitä molempia selkeästi korkeammat kulut (0,52%). Kulujen kannalta olisi siis todennäköisesti parempi korvata EUNL-rahastolla S&P 500-rahasto ja Eurooppa-rahasto ainakin osittain. Tätä minun pitääkin tutkia, jostain syystä EUNL on minulta mennyt ohi. Suuret kiitokset hyvästä kommentista!

   Poista