Sijoittamisen suhteen minulla on muutama selkeä sääntö, joita pyrin kaikissa tilanteissa seuraamaan.
1. Sijoitan ainoastaan passiivisiin rahastoihinMiksi sijoittaisin passiivisiin rahastoihin? Enkö halua rahoilleni parasta mahdollista kotia, salkunhoitajaa joka seuraa aktiivisesti markkinoita ja ostaa parhaita osakkeita juuri oikeaan aikaan? En, sillä on erittäin epätodennäköistä että yksi ja sama aktiivirahasto päihittää indeksin vuosi vuoden perään. Lisäksi aktiivirahaston kulut ovat selkeästi korkeammat kuin passiivirahaston; pankin tai rahastoyhtiön pitää saada kunnon korvaus työpanoksesta, ja lisäksi aktiivirahastot yleensä käyvät kauppaa huomattavasti aktiivisemmin kuin passiivirahastot, mikä tietenkin lisää kuluja. Käyttämilläni passiivisilla osakerahastoilla kokonaiskulut ovat noin 0,5% vuodessa, kun taas useimmilla aktiivirahastoilla ne ovat vähintään 2%. Jos oletettu tuotto on noin 8% vuodessa, syövät siis
aktiivirahaston kulut neljänneksen tuotoista! Juuri kulujen takia suosin passiivisia rahastoja; tarvitsen erittäin painavat syyt sijoittaakseni aktiiviseen rahastoon.
2. Osakepainon on oltava korkea
Viimeisen sadan vuoden aikana osakkeet ovat tuottaneet parhaiten kaikista sijoitusmuodoista. Osakesijoittamisessa on toki huomattavia riskejä, mutta kuten sijoittamisessa yleensä,
riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Menneet tuotot eivät tietenkään takaa tulevia tuottoja, mutta en näe että olisi olemassa parempiakaan sijoitusvaihtoehtoja kuin osakkeet. Lisäksi osakkeet ja osakerahastot ovat erittäin likvidejä, joten sijoitukset on helppo muuttaa rahaksi milloin tahansa. Pitkällä tähtäimellä eri sijoitusten painotuksella on suurin vaikutus tuottoihin, joten siksi minun kannattaa painottaa osakesijoituksia, sillä ne todennäköisesti tulevat tuottamaan parhaiten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että salkkuni koostuisi pelkästään osakkeista; korkosijoituksilla on salkkua tasapainottava rooli.
3. Suosin kasvuosuuksia verotussyistäSuomessa osinkoja verotetaan pääomatulona: rahastoista maksetuista osingoista veroa menee 28%. Rahaston itse ei kuitenkaan tarvitse maksaa osingoista veroja, joten jos osingot sijoitetaan rahastoon uudelleen, verot maksetaan vasta myyntivaiheessa. Tällöin osinkotuotto kasvaa lyhentämättömänä korkoa, ja vaikutus on pitkällä tähtäimellä huomattava. Verrataan 10000 euron sijoitusta saman rahaston tuotto-osuuteen ja kasvuosuuteen. Tässä laskelmassa oletetaan arvonnousuksi 7%, ja lisäksi vielä osinkotuotoksi 3%. Kasvuosuudessa osinkotuotot käytetään suoraan osakeostoihin, joten rahasto tuottaa siis vuodessa 10%. Tuotto-osuudesta saadut osingot verojen jälkeen sijoitetaan takaisin rahastoon, jolloin osinkotuottoa saadaan efektiivisesti (1-0,28)*3% = 2,16%. Tuotto-osuus tuottaa täten vuodessa yhteensä 9,16%. Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan että kuluja ei ole. Kymmenen vuoden sijoitusajalla tulokset ovat seuraavanlaisia:
Kasvuosuuden arvo on kymmenen vuoden jälkeen (1,1)^10*10000 = 25937,43 euroa
Tuotto-osuuden arvo on kymmenen vuoden jälkeen (1,0916)^10*10000 = 24023,44 euroa
Jos osuudet nyt myytäisiin, maksetaan tuotosta 28% veroa, eli veroa menisi
kasvuosuudesta 0,28 * (25937,43 - 10000) = 4462,48 euroa
tuotto-osuudesta 0,28 * (24023,44 - 10000) = 3926,56 euroa
Täten käteen jäisi
kasvuosuudesta 25937,43 - 4462,48 = 21474,95 euroa
tuotto-osuudesta 24023,44 - 3926,56 = 20096,88 euroa
Tuottoeroksi tulee 21474,95 - 20096,88 =
1378,07 euroa, mikä on
lähes 14% alkupääomasta!
4. Käytän ajallista hajautustaAjallista hajautusta käytän suurimmaksi osaksi käytännön syistä: sijoitan aina osan kuukausituloistani rahastoihin, eikä minulla siten sen suurempia käteisvaroja pääse syntymään. Jos kuitenkin jostain syystä saisin suurehkon summan rahaa, en sijoittaisi kaikkea suoraan osakerahastoihin, vaan vähentäisin riskiä hajauttamalla ostot useaan eri osaan. Tällä tavalla menetän teoriassa pienen osan tuotoista, mutta
vähennän sijoituksen volatiliteettiä huomattavasti. Sijoittamalla aina määrätyn summan kuukaudessa estän myös itseäni yrittämästä ajoittaa markkinoita, ja ostan automaattisesti suuremman määrän rahasto-osuuksia kun hinnat ovat alhalla.
5. En menetä yöuniani sijoitusteni takiaRaha ja sijoittaminen ovat vain pieni osa elämääni. Jos jossain vaiheessa huomaan, että sijoituksieni arvonvaihtelu rupeaa vaivaamaan minua päivittäisessä elämässä, aion vähentää riskiä tuottojen kustannuksella.
Yöuneni ovat tulevia tuottoja tärkeämpiä. Tästä syystä en siis valitse itselleni kaikkein riskipitoisinta salkkua, vaan ymmärrän että olen pohjimmiltani riskiä karttava, ja en siitä syystä painota kaikkein riskipitoisimpia sijoituksia liikaa.
Lyhyt yhteenveto:
Sijoitan ainoastaan passiivisiin rahastoihin- Kulut ovat pitkäaikaisessa sijoittamisessa erittäin tärkeässä osassa
Osakepainon on oltava korkea- Sijoitusallokaatio on tuottoihin eniten vaikuttava asia pitkällä tähtäimellä
Suosin kasvuosuuksia verotussyistä- Tuottoero on huomattava verrattuna tuotto-osuuksiin
Käytän ajallista hajautusta- Riskit vähenevät huomattavasti
En menetä yöuniani sijoitusteni takia- Raha on vain osa elämää
Seuraamalla näitä sääntöjä uskon että sijoitukseni tulevat tuottamaan hyvin. Lisäksi kun nyt olen sääntöni julkaissut, kynnys olla seuraamatta niitä on huomattavasti korkeampi :)